Welkom
Op de site van angoradwerg fokster Jeanne Tres


Mag ik mij even voorstellen; mijn naam is Jeanne Tres en ik fok al meer dan 30 jaar angorakonijnen. Sinds 1990 fok ik ook angoradwergen.


Geschiedenis van de angoradwerg.

Er zijn in de vorige eeuw wel meer mensen bezig geweest om een angoradwerg konijntje te cre雛en in Nederland. Door onbekende oorzaak zijn deze mensen er mee gestopt. De reden zal geweest zijn, dat ze een dwerg met het gewicht van een pool of kleurdwerg wilde fokken en er geen rekening mee hielden, dat een langharig dier wat forser van bouw moet zijn om een normaal leven als konijn te kunnen hebben.

De heer Born uit Belgi?begreep dit ook en het is hem gelukt om een angoradwerg met een gewicht vanaf 1100 tot 1650 kg erkend te krijgen. Nu volgde ik zijn dieren al een paar jaar en het viel mij op, dat hij alleen showde met zeer jonge dieren die nog niet geheel volgroeid waren. Voor mij een reden om het gewicht nog iets hoger te houden en het werd van 1250 gram tot 1750 gram.

In het begin fokte ik alleen angoradwerg wit met rode oogjes. Ik vond dit na korte tijd al een beetje eentonig van kleur en wilde graag zwarte angoradwergen erbij hebben. Heel veel speur werk in Belgi?maar helaas geen zwarte angoradwerg te vinden. Zeer vreemd, omdat de angoradwerg een Belgisch ras is en in de kleur zwart, bruin, blauw, geel en wit met rode en blauwe ogen daar erkend is. Er zat dus niets anders op dan zelf aan de slag te gaan. Met behulp van een zwarte kleurdwerg en de kleinste angora voedster die ik op dat moment kon vinden is er een begin gemaakt. Het heeft 7 jaar geduurd voordat ik de eerste angoradwerg die echt naar mijn zin was in het hok had zitten. In 1999 is mijn eerst poging geweest om de zwarte angoradwerg voor erkenning aan te bieden. 1 Maart 2003 werd dit beloond met een definitieve erkenning.