Angorawol

Angorawol is zeer licht, warm en zacht.
Het behoort tot de kostbaarste wol soorten. Dat deze wol duurder is dan andere soorten heeft te maken met; de dieren moeten 1 tot 3 x per week geborsteld worden als de vacht 8 cm en langer is om losse haren te verwijderen en vervilting te voorkomen. Bij andere dieren zoals schapen en geiten hoeft dit niet te gebeuren. Hier gaat uiteraard veel tijd inzitten.

Voor een trui maat 42 heb je ongeveer 400 - 500 gram ruwe angorawol nodig. Als je dezelfde trui in schapenwol zou maken, dan is het gewicht aan wol ± 1,6 kilo.
Angorawol is zeer zacht, het prikt niet. Angorawol is 7 x zou warm als de gemiddelde kwaliteit van schapenwol. Het vocht opnemend vermogen is zeer hoog.  Om al deze reden wordt deze wolsoort dan ook veel in onderkleding voor reumapatiënten verwerkt.

Nadeel is er ook; het heeft sterk de neiging tot vervilten en het verhaart. Dit laatste kun je beperken door lange wol te gebruiken en die van wortel tot haarpunt geheel in te twisten tijdens het spinnen.  Een ander nadeel; motten zijn dol op angora!

Voor viltwerk is het zeer goed te gebruiken. Vooral als je de wol van de angoradwerg en lange wol van het angorakonijn samen kaardt. De wol van angora voedsters vilt slecht en ruit enorm.
Om te kaarden heb je wel een kaardenmolen met een super fijn beslag nodig en het is handig om een brede band te gebruiken. Een kaardenmolen met smalle band, daar raakt al snel wol tussen de tandwielen en hier kan de machine kapot van gaan. Gevilte kleding is waterafstotend. Bij een licht regenbuitje de regendruppels even uitkloppen en je jas kan zo op de kapstok. Het vilten van angorawol vraagt een iets andere aanpak, dan schapenwol. Eventueel kan ik een dag organiseren voor geïnteresseerden.

Angora kan geverfd worden. De grijze wol is goed voor donkerder tinten te gebruiken, maar ook in pastel geeft deze wol een mooi resultaat. Voor het verven moet er wel 3 x zoveel water gebruikt worden, als voor schapenwol. In een te krap verfbad heeft de wol neiging tot vervilten wat het pluizig effect te niet doet gaan.

Angorawol gekaard of ongekaard  heb ik af en toe over.
 De prijs per 100 gram lange ruwe wol is € 4,50
Gekaarde wol kost € 6,00 per 100 gram.
Wol van de angoradwerg €  3,50 per 100 gram. Voor het vilten kan ik deze wol samen met wol van een angoraram samen kaarden. De prijs hiervan is € 4,50 per 100 gram.
Voor kleuren zie foto’s van de dieren en in wolwit.

Kussen gevilt met wit en een zwart vachtje van een angoradwerg
een kei van angorawol

Bij het maken van kralen is het soms moeilijk te stoppen; dit kun je geen kraal meer noemen. Het werd een grote kei.

3 sjaals

Handgeverfde angoradraden gelegd op naaldvilt en met ruwe angorawol en zijde toegevoegd.

detail beige sjaal
detail blauwe sjaal
hesje en tasje

Zowel het hesje als het tasje is gemaakt met angorawol en andere materialen zoals; handgeverfde mohair, fluweelband en zijde

droogvilten met angora

Over het algemeen gebruik je voor droogvilten en wat grovere wol.Dat het met angora ook lukt bewijst deze foto.
Dit spandoek is gemaakt door Bilal Mimpen

angora viltwerk

De sjaal is meer dan 2 meter en weegt nog geen 80 gram. Gemaakt van angorawol en de natvilt techniek.

Het kussen is geen huid zoals je wellicht zou denken. Het is gemaakt door op een lap angoravilt langeharen met de droog vilt techniek te bewerken en daarna de onderzijde nog eens goed nat te vilten. Na het drogen de goede zijde met een poedelborstel bewerkt. Het resultaat net of het een huid is.
Angoradwerg met baret. Deze angorawol is gesponnen met een spintol..