Mijn Angorakonijnen.
 
Mijn lievelingskleuren zijn zwart en geel, maar ook andere kleuren dan wit en de helaas niet meer erkende kleur konijngrijs. Deze kleur is als de dieren volwassen zijn moeilijk te beoordelen voor keurmeesters en om deze reden is zij niet meer erkend. Jammer maar dit weerhoudt mij niet om deze kleur toch in mijn stal te hebben en ik maak gebruik van deze warme tint bruin/geel voor mijn spin en vilt hobby.

Een zwarte angora wordt echt zwart geboren. De eerste verharing is op de leeftijd van 6 - 8 weken, daarna verharen angorakonijnen ook nog eens op de leeftijd van 12 -13 weken. Tijdens deze verharings periodes veranderen ze van kleur; de meeste gran- en bijharen verliezen ze en daarvoor in de plaats komen de wolharen. Het percentage granharen is maximaal 1 a 2 %.  Bij normaalharige konijnen is het percentage granharen 10 %. De wolharen moeten zoveel mogelijk de bijharen overheersen. De kleur is nu een pastel tint geworden.
Deze verandering van kleur ondergaat elke kleur-angora. Het is niet zo, dat de kleur ieder jaar lichter wordt; hier is veel verschil in te bemerken per dier en de serieuze fokker doet zijn/haar best om dieren te bemachtigen die de goede gene voor kleur bezitten.

Als je angorakonijnen wilt aanschaffen met als doel fokken. Neem dan de tijd en ga naar een fokker/ster die hier echt serieus mee bezig is. Zijn/haar dieren ter keuring aanbiedt op tentoonstellingen, zodat de kans op een dier aanschaffen met nu nog onzichtbare foutjes zo laag mogelijk is. Een baby konijntje hoe schattig het uiterlijk ook is, daarvan kun je nooit met zekerheid zeggen: “Hier kan mee gefokt worden”.  
©copyright op alle tekst en foto’s.

Met de gele angora ben ik begonnen in 1979.
In het begin ging dit heel moeizaam. Veel miskleuren werden geboren en ik 1982 werden de eerste goed gekleurde gele angora’s geboren.
Helaas grote pech; in dit zelfde jaar werden de gele uit de standaard verwijderd, omdat deze kleur niet op tentoonstellingen te zien was.

Op dat moment had ik het te druk met mijn werk om de gele opnieuw voor erkenning voor te dragen en het duurde 10 jaar voordat ze weer in de Nederlandse Standaard werden opgenomen.In 1987 werd deze kleur weer definitief erkend!