Angora hangoor

Nooit gedacht dat ik nog eens langharige hangoren in mijn stal zou hebben en deze nog leuk zou vinden ook. De Franse hangoor heb ik altijd leuk gevonden, maar doordat ik al angorakonijnen bezat zou het mest overschot een probleem worden.

Zo rond 1980 begon het: ik kreeg veel verzoeken of ik angora’s wilde knippen die in het vilt zaten. Snel een afspraak gemaakt en wat bleek; het waren geen angora’s maar een soort langharige hangoren en die dieren zaten in het vilt niet normaal Intens triest dat iemand zo onverstandig bezig was met fokken. Normaal doe je 20 minuten om een angora te knippen, maar hier zat ik soms een hele avond op te zweten.  In loop der jaren bleven er wel langharige hangoren komen, maar het knippen en ontklitten begon meer dragelijk voor de dieren en de verzorgers te worden. Sinds de laatste jaren krijg ik dieren te knippen die als de eigenaar beter zijn/haar best zou doen; deze helemaal niet geknipt zouden hoeven te worden.
Wel kwam ik een ander probleem tegen n.l. verstoppingen in maag en darmen.
Dit soort dieren ruien behoorlijk en als je maar 1 maal per week zou borstelen, dan zijn verstoppingen niet te voorkomen.

Het bleek dat dit soort konijnen ook een naam hebben; Teddy Widder.
Teddy een verwijzing naar een teddy beertje en widder is de Duitse naam voor hangoor.

Ik begon dit soort konijnen nu zelfs leuk te vinden en diverse sites bezocht over Teddy Widders.
Op de meeste site stond dat zij de dieren wilde laten erkennen, maar er gebeurde niets!
Een lid van onze speciaalclub was met Teddy Widders begonnen, maar moest door omstandigheden hiermee stoppen. Voor de dieren moest een ander huis gevonden worden en ik heb een paar dieren in mijn stal op gevangen. Het verharen viel flink op en ik moest sinds jaren weer konijnen borstelen een paar keer per week. Dit ben ik met het angorakonijn en de angoradwerg helemaal niet meer gewend. Deze knip je op tijd en alleen als de vacht echt lang wordt voor een show bvb, dan komt de borstel te voorschijn. Vroeger was je met de verzorging van een angora ook veel meer tijd kwijt, maar in de loop der jaren selecteer je op de makkelijke vachten. Het haar van een angora zit nu ook flink vast; plukken kan echt niet meer.
Deze eigenschap wil ik bij de angora hangoor ook en ben gaan zoeken of er meer mensen op die eigenschap aan het fokken waren. Helaas niet in Nederland en Duitsland, maar wel in Canada.
Uiteindelijk een fokstel over laten komen. De vachten waren veel beter maar ook deze verhaarde nog iets te veel naar mijn zin. Nog maar wat angorabloed er door mengen; een langharige hangoor is immers een kruising tussen een angora en een hangoor ooit in het verleden gemaakt en of dit nu Fuzzy of teddy genoemd wordt de afkomst is niet te negeren.
Ik heb gekozen voor een kruising tussen American Fuzzy lob en een angoradwerg. De hangoren waren best fors en een maatje kleiner lijkt mij leuker. De eerste generatie gaven al betere vachten te zien; alleen de oren stonden rechtop. De tweede generatie terug gepaard aan de Fuzzy en ook aan teddy hangoor gaven afwisselen hang- en staande oren. De vachten gingen de goede kant op. Tussen de kruising Fuzzy x angoradwerg en teddy widder x angoradwerg was nog enig verschil te merken. De dieren moesten natuurlijk getatoueerd worden en je moet dan een rasnaam opgeven. Het is de naam angora hangoor geworden.  Natuurlijk had het ook teddy hangoor genoemd kunnen worden. Het is mijn voornemen om de angora hangoor wit blauwoog in 2010 voor te dragen voor een voorlopige erkenning.

Deze foto is een jong uit het nest van een fuzzy moeder x kruising angoradwerg/teddy widder. De oortjes hangen. De vacht op het lijfje is mooi van onderwol en de haren zijn goed vast ingeplant.
Op de leeftijd van 3 maanden geknipt en na 6 maanden was het pas weer aan een knipbeurt toe.
Of ik op de goede weg ben? De tijd zal het leren.

Een teddy widder:
Het lijfje kan voller behaard zijn. De granharen zijn ook nog iets te grof en dit gaf het vermoeden dat dit dier zou gaan ruien.
Dit blijkt het geval te zijn. Knippen hoeft niet, maar dan wel enkele malen per week flink borstelen.
Helaas bleek deze Teddy doof te zijn en kon niet voor de fok gebruikt worden.

Een zusje van boven vermeld dier. Zij is niet doof.
Wel vertoont zij vacht fouten; de haren vallen opzij. Een aanwijzing dat de vacht nog niet goed van structuur is en te weinig onderwol bezit.
Het dier ging zo ruien dat knippen niet uit kon blijven. Het haar groeide daarna normaal weer aan.
Haar eerste nestje vader een angoradwerg gaf vooruitgang in de vacht te zien.

Een jong van een fuzzy x angoradwerg op de leeftijd van 4 maanden.
De vacht is dicht behaard en de granharen zijn niet zo grof dat de vacht echt valt.
Tot op heden is dit dier nog niet geknipt. Wel zijn de haren aan de oortoppen wat ingekort.
Angora hangoor geboren Kerst 2008.
Moeder kruising Fuzzy x angoradwerg
Vader kruising Teddy Widder x angoradwerg
Vacht structuur zeer goed en ook goede onderwol.

Rond de 8ste en 12de week was meerdere keren per week borstelen nodig, daarna 1 x per week. Tot op heden nog niet geknipt.
De oren zijn nu wel mooier behaard dan op de foto te zien is.

DE ANGORAHANGOOR IS ERKEND SINDS MAART 2010! Het ras dient aan de volgende eisen te voldoen:

Het gewicht: ligt tussen de 1,5 en 2,5 kg. De bouw: is kort met brede schouders en achterhand, de kop is breed. Het type; is geblokt. De nek is kort en krachtig. De ruglijn loopt vanuit de nek iets omhoog naar de achterhand. De afronding van de achterhand verloopt in een korte ronding. De kop is kort en breed met gebogen neusbeen. De benen zijn matig kort en stevig. De oren: zijn dik, breed en stevig van structuur en aan de top lepelvormig afgerond. De oren hangen met de schaalopening naar de kopzijde gekeerd en vanuit de zijkant gezien loodrecht naar beneden, met een lengte van 21 - 26 cm

De vacht: moet vol zijn, doch de granharen moeten wel kunnen hangen. Het is dus niet als bij het angorakonijn; hoe dichter de vacht hoe beter. Voor de tentoonstelling moet de haarlengte minimaal 6 cm zijn. De angorahangoor moet ook iets meer granharen vertonen als het angorakonijn en deze granharen moeten dunner zijn. Doordat deze dunner zijn krijgt de vacht een zijdeachtige glans. Door deze samenstelling van haren is dit ras zeer makkelijk te onderhouden; als je maar 1 a 2 keer per week borstelt.

De kopbeharing: direct boven de neus moet het lange haar beginnen en deze moet de gehele kop bedekken, met uitzondering rond de ogen. De ogen moeten van opzij gezien vrij zijn en mag/moet worden geconditioneerd. De pootbeharing is op de voeten half lang en van af de enkels en polsgewricht naar het lichaam toe langer worden. De pootjes hoeven dan ook vrijwel nooit geknipt te worden. De oren moeten goed behaard zijn. Wordt de oor beharing langer dan 4 cm deze inkorten omdat ze er anders wel eens hinder van zouden kunnen ondervinden.

De kleuren: de angora hangoor is alleen nog maar erkend in de kleur wit blauw oog. Om doofheid te voorkomen wordt er bont x wit blauwoog gefokt. Er zijn dus ook bonte dieren in allerlei kleuren, maar deze zullen nooit erkend worden. Dit ras is sinds 2010 erkend.

Huisvesting: Minimaal 100 x 50 cm

Karakter: Het is een heel rustig en aanhankelijk ras. Knuffelen is hun grootste hobby. Los lopen vinden ze ook erg fijn en kunnen dan flink gek doen. Tijdens de vachtverzorging zijn ze heel makkelijk.

Vachtverzorging: 1 a 2 maal per week borstelen met een zachte veerkrachtige poedelborstel. Eventueel met een grove ijzeren kam op klitjes controleren. Knippen 2 a 3 x per jaar, maar beslist niet te kort en zeker niet scheren. Op de rug minimaal 4 cm laten staan en ook de wangbeharing zoveel mogelijk ontzien. Rond het geslacht de pels regelmatig iets inkorten. Boven de staart is de pels erg dicht; daar ook kammen, om klit of viltvorming te voorkomen evenals de snorharen.

J.G. Tres-van der Linden